fbpx

                 Krijg je kind sneller aan het tekenen                


Vaak krijg ik de opmerking: ” Mijn kind wilt niet tekenen.” 

Dat kan verschillende redenen hebben. Hieronder geef ik je een paar tips waardoor je het leuker en makkelijker voor je kind maakt om eens een tekening te maken. Uiteraard zijn er ook kinderen die het echt niet leuk vinden. Dat kan heel goed, ik vind ook niet alles leuk om te doen. Zo heeft ieder zijn voorkeur. Maar voordat je besluit dat tekenen helemaal niets is voor jouw kind, probeer deze tips eens. Misschien verbazen de resultaten je wel!

 

Tip 1: Zien tekenen is willen tekenen

Jonge kinderen zijn erg impulsief. Wat betekent dat wat ze zien, horen of voelen hun aandacht en interesse wekt. Hou een rammelaar voor een baby en zijn handje reikt ernaar. De jaren erna blijft een kind op die manier de wereld verkennen.

Tip: Leg tekenmateriaal zo vaak mogelijk op een tafel waar jullie vaak aan zitten. Je zult zien dat het kind wilt ontdekken wat er voor zijn neus ligt.
Helpt dit niet? Ga eens zelf tekenen! Gewoon terwijl je naast je kind zit of op een ander moment dat je kind je kan zien. Kinderen vinden het reuze interessant wat volwassene doen en willen daar heel graag meer over leren. Probeer het maar eens!

                Tip 2: Mooie tekening?!

Als een kind iets gemaakt heeft zijn we snel geneigd om, naar ons idee, positief te reageren. We zeggen dan vaak dat we de tekening mooi vinden.

Maar wat nou als een tekening niet bedoeld is om mooi te zijn?
Maar een kind zijn frustratie even kwijt moest en lekker heeft zitten krassen. Dan sla je volledig de plank mis!
Je hebt dan kans dat er een gevoel van verwarring en onbegrip ontstaat bij het kind.

             Tip 2.1:  Stel vragen over de tekening


Op die manier kan het kind je zelf vertellen over de creatie. 
Je zult zien dat ze vaak erg graag willen vertellen. 

Denk je ergens een vorm (bv een auto) in te herkennen? Vraag dan: “Dit lijkt wel op een auto, klopt dat?” Je zult zien dat een kind maar wat graag vertelt of dat zo is en zo niet, wat dan wel. 

Tip 2.2: Wil je geen vragen stellen maar een compliment geven?

Doe dat dan over wat ze hebben gedaan in plaats van wat ze hebben gemaakt… 
                                            Oké even concreet: 
Een compliment over het eindresultaat, bv dat het mooi is geworden, kan een kind het gevoel geven dat het altijd mooi moet zijn. Dat legt voor een volgende keer best wat druk op, vooral als je het dan niet zegt kan het stress opleveren en daardoor het plezier van het tekenen zelf bederven.

                                                Wat dan wel?
Geef complimenten over WAT ze hebben gedaan. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen dat je het knap vindt dat ze zo lang hebben zitten tekenen, ookal was het misschien maar een minuutje. Voor een kind met concentratieproblemen kan dat een prachtig compliment zijn.

Tip 3: Doe eens gek

Wanneer een kind ziet hoe leuk iets kan zijn, gaarzin daarom eens iets n ze het zelf ook leuker vinden. Vetotaal anders dan een kind bij ’tekenen’ zou verwachten. Misschien heb je wel een canvas doek liggen in plaats van een papieren vel.. Of kun je ergens regelen dat je met graffiti aan de gang kunt, ga elkaars gezicht schmincken, laat je bodypainten enzovoorts… de mogelijkheden zijn er eindeloos. 

Meer inspiratie nodig? Neem dan contact met me op.             


Wil je weten welke emoties, gedachten en herinneringen in de tekening van je kind verstopt zitten?