fbpx

Wat gaan we doen?

De eerste 5  dagen van de Basis-Training. Klik hier voor inhoudelijke informatie over die 5 dagen.

 • Ontwikkelingen van een kind in de tekening (vanaf 1 jaar)
 •  BoomTekeningen
 • HuisTekeningen
 • MensTekeningen
 • Absolute alarmsignalen; wanneer moet je op scherp gaan staan? Wat is afwijkend en hoe zie je dat terug in het gedrag van een kind? Wanneer trek je aan de bel bij leerkrachten, ouders of andere mensen die dit kind kunnen helpen? Deze signalen doorlopen we stuk voor stuk en leer jij precies te herkennen wat er aan de hand is én hoe je daar het beste op kunt reageren.
 • Stippen, hartjes, regenbogen en zonnen.
  Dit zijn vormen die je erg  vaak tegenkomt in een tekening. Als je erop gaat letten zul je zien dat je deze onderdelen alleen op bepaalde momenten terugziet in een tekening. Ze symboliseren een overgang en bieden kinderen een uitlaatklep voor precies dát thema wat hen op dat moment erg in de greep houdt.
  Bij sommige kinderen wordt deze grip te sterk en is het tekenen alleen niet voldoende om er ook weer uit te komen. Gelukkig zie je onder andere aan de vormgeven van deze onderdelen én aan de rest van de tekening precies wat ze van jou nodig hebben om dit te doorbreken.
 
 • Autisme, depressie, mishandeling en (emotionele) verwaarlozing.
  Het doen van diagnostisch onderzoek door middel van tekeningen is (nog) niet mogelijk. Maar wel kun je veel terugzien van waar een kind tegenaan loopt en hulp bij nodig heeft. Zie je veel agressie of angst in een tekening en naar wat of wie is dat gericht? Voelt een kind zich heel erg rottig in zijn of haar velletje? Zie je dat structureel terugkomen én zie je ook andere bijbehorende signalen die we die dag zullen doorlopen? Dan zou je met de volwassenen rondom het kind kunnen gaan praten over wat je ziet. Dat bespreken we uitgebreid de volgende bijeenkomst.
 
 • Gesprekken met ouders, leerkrachten en kinderen zelf over de tekeningen
  Het lezen van tekeningen heeft iets intiems.. je neemt een kijkje in het diepste stukje van de maker van de tekening. Daarin zie je zeer regelmatig ook dingen waarvan een maker er (nog) niet klaar voor is om die naar buiten te brengen en/of uit te spreken. 
  Het bespreken van die tekeningen is daarmee ook een enorm kwetsbaar punt die ik als de grootste eer beschouw als iemand zich tot dat level durft open te stellen tegenover mij. Dit geldt niet alleen voor de kinderen maar vooral voor de ouders! Vaak zijn ouders doodsbenauwd als jij gaat ‘bekijken’ wat er met hun kind gebeurt. Sommige ouders zijn zich er ook van bewust dat de tekening niet alleen een weergave geeft van het kind maar óók van de ouder zelf. Ik heb daarom het diepste respect voor deze ouders. Tijdens deze dag gaan we erop in hoe je aan een ouder (of leerkracht of iemand anders) vertelt wat je ziet zónder hen hierbij te kwetsen.
 
 • Helpende & vooral helende activiteiten voor het hele gezin
  Alles wat je hebt geleerd in de voorgaande bijeenkomsten wordt deze dag in een praktisch jasje gegoten. Alles wat je ziet in een tekening en hoe je dat overbrengt op degene die jou heeft gevraagd een tekening te lezen. Maar vervolgens hebben ouders en leerkrachten vaak de vraag: Hoe kan ik nu met deze informatie het kind het beste helpen? Daar zijn een paar hele handige activiteiten voor. Die niet alleen in het  gezin maar ook in de klas of ergens anders kunnen worden toegepast. 

Wanneer?

Data serie in 2023

Mei: 18 & 25

Juni: 1, 8, 15, 22, 29

Juli: 6 & 13

 

 

De investering

Deze 9 bijeenkomsten worden gehouden op onderstaande locatie.

Starttijd: 9:30

Eindtijd: 16:00

De luxe lunch is inbegrepen. De prijs voor dit volledige pakket inclusief korting is €1149 ex btw per persoon. 

Er is plek voor 15 deelnemers. Wil je een grotere groep laten deelnemen aan de workshops of wil je bij jou op locatie een workshop voor je collega’s organiseren? Neem dan contact op. Voor grotere groepen maak ik een passend aanbod, afhankelijk van jullie wensen en mogelijkheden. 

Alle workshops worden gehouden op de trainingslocatie in Grootebroek (Noord-Holland).

Per trein, auto en bus dit gemakkelijk te bereiken. Je kunt gratis voor de deur parkeren en het openbaar vervoer stopt op loopafstand.