fbpx

Al van jongs af aan krijgen we een potlood in onze handen. We krassen erop los en schetsen graag zoveel mogelijk huizen, zonnetjes, hartjes, bomen, etc. Het liefst met de meest vrolijke en kleurrijke potloden. In het begin lijken de patronen die door jonge kinderen worden getekend nog niet veel te betekenen, maar het tegendeel is waar. Een tekening van jonge kinderen zegt juist heel erg veel. Ben jij benieuwd wat een kindertekening dan precies zegt? Door een kindertekening te laten lezen, krijg jij de psychische en motorische ontwikkeling van een kind te zien en de puurste vorm van emoties en gevoelens.          

Wat zijn kindertekeningen?

Alle figuren, vormen, krassen en kleuren in een kindertekening, zeggen iets over een kind. Als kinderen volledig vrij mogen tekenen, zonder opdracht, krijg je te zien wat hun op dat moment het meest bezighoudt. Je kunt een kindertekening lezen, door onder andere te kijken naar de: lijnen, cirkels, kruisen, hartjes, handen, bomen en huizen. Als kinderen zichzelf tekenen, kun je kijken naar de positie van het poppetje. Staat het poppetje op papier links onderaan, dan is er een grote kans dat het kind zich teruggetrokken en angstig voelt.

3 belangrijke redenen om een kindertekening te lezen:

1.    Kinderen laten hun ware emoties zien

Als jij ziet dat een kind minder lacht dan normaal, als een kind er verlegen uit ziet of als een kind regelmatig woede-uitbarstingen heeft, zul jij je vast afvragen wat er in het koppie van dat kind omgaat. Je kunt aan het kind wat er aan de hand is, maar hoe groot acht jij je de kans dat je een verhelderend antwoord zult krijgen? Door een kindertekening te laten lezen, kun je wél antwoorden krijgen die jou verheldering geven. Je zult geen concreet antwoord krijgen op jouw vragen, maar wel een globaal antwoord waar je iets mee kunt.

Bij een emotie als boosheid, passen warme kleuren, bijvoorbeeld: rood en oranje. Rood is de kleur van alertheid, energie, actie en aandacht. Als kinderen veel met de kleur rood tekenen, vragen ze letterlijk om aandacht. Kinderen wil jou iets duidelijk maken en je ergens op attenderen.

Kinderen die veel groen in hun tekening verwerken, hebben over het algemeen meer behoefte aan veiligheid en bescherming. Ze zijn vaak iets stiller en voorzichtiger dan andere kinderen. 

2. Door een kindertekening te lezen, leer je beter om te gaan met het gedrag van een kind

Voor veel mensen is het een belangrijk moment van de dag: de avondmaaltijd. Niet persé de maaltijd, maar wel het moment. De avondmaaltijd wordt vaak gezien als hét moment van de dag, waar je met het hele gezin na een lange, drukke dag weer samenkomt. Het is een moment van ontladen en opladen, maar wat als je niet kunt ontladen omdat je alleen maar bezig bent met een kind dat niet wilt eten? Hoe vaak je een hap eten ook aanreikt, welke toon je ook aanslaat en wat voor maaltijd je ook op tafel zet: het-kind-eet-niet.

Wil jij weten welke emotie dit gedrag veroorzaakt? Lees dan eens een tekening van het kind. Een kind kan lastig gedrag vertonen, omdat hij zich thuis niet helemaal happy voelt. Dat kan komen doordat er bijvoorbeeld veel spanning heerst tussen de ouders. Je kunt dit vaak herkennen aan specifieke lijnen en kleuren in een tekeningen.

Door kindertekeningen te lezen krijg je meer inzicht in de emoties van het kind, waardoor je het kind beter leert begrijpen en beter op gedrag kunt inspelen.

3. Je krijgt inzicht in de ontwikkeling van kinderen

Soms is een tekening gewoon een tekening, maar wat als een kind van acht jaar nog steeds alleen maar stippen tekent? Wat zegt dat dan? Of wat als een kind van twaalf jaar nog steeds alleen maar stokmannetjes tekent?

Met name jonge kinderen, tot ongeveer hun eerste jaar, tekenen stippen. Kinderen doen dit vaak, omdat zij bezig zijn met tellen. Als een kind van acht jaar nog steeds alleen maar stippen tekent, kan dat duiden op een probleem met getallen. Door dit probleem vroegtijdig te signaleren, kun je hier met bijscholing op inspelen.

Kinderen tussen de vier en tien jaar komen in een ontwikkelingsfase, waarin ze van krabbelen op papier overgaan naar het, totaal onbewust, tekenen van stokmannetjes en koppotigen. Na het tiende levensjaar worden kinderen zich steeds meer bewust van zichzelf en hun omgeving. Hierdoor kunnen kinderen de werkelijkheid steeds beter uitbeelden. Als een kind van twaalf jaar nog steeds alleen maar stokmannetjes en koppotigen tekent, kan dit duiden op een achterstand in de ontwikkeling van de fijne motoriek.  

Een kindertekeningen laten lezen door een deskundige

In eerste instantie kun je zelf al heel veel halen uit een kindertekening. Als een kind aanhoudend afwijkend gedrag vertoont, kun jij de tekening van een kind beter laten lezen door een deskundige. Ik kom graag, geheel gratis en vrijblijvend, met jou in contact. Samen onthullen we de drive achter het gedrag van een kind en zorgen we ervoor dat het kind krijgt waar hij behoefte aan heeft.